Edukacije visokog standarda u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije

Plivanje- ultimativni lek za deformitete kičme ili ipak ne?!

Podeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Plivanje je nesumnjivo sjajan sport sa brojnim benefitima za celo telo, ali neosnovano se jako često i dan danas pripisuje kao rešenje i tretman u lečenju gotovo svih mišićnoskeletnih disfunkcija. Najpopularnija preporuka u lečenju deformiteta kičmenog stuba (skolioze, kifoze) i bola u leđima jeste plivanje.

Međutim, većini je malo poznato poreklo takvog razmišljanja i stava o primeni plivanja u terapijske svrhe. Zapravo plivanje u lečenju skolioza datira iz perioda kada se verovalo da u tretmanu skolioza bi trebalo isključiti delovanje sile zemljjine teže. U zemljama Istočne Evrope su postojali centri koji su na osnovu istih verovanja za oporavak decu sa skoliozom mesecima ograničavali na aktivnosti isključivo u krevetu.

Današnji tretman i specifične vežbe za skoliozu, složićemo se, su zapravo usmerene na povećanje sposobnosti suprotstavljanja sili zemljine teže, a to se ne može postići u vodi.

Potrebno je naglasiti i da istraživanja na temu plivanja u terapijske svrhe ukazuju da plivanje ne doprinosi prevenciji nastanka deformiteta, niti ima terapijske efekte. Više različitih studija nam pokazuje da deca koja se bave plivanjem na takmičarskom nivou(treninzi plivanja 4-5 puta nedeljno) češće ili podjednako često ispolje deformitete kičmenog stuba(hiperkifoza, hiperlordoza) i bol u donjim leđima u poređenju sa vršnjacima koji rekreativno plivaju ili se bave drugim sportom. https://en.isico.it/2020/03/04/scoliosis-dance-and-swimming-yes-or-no/

Ukratko, plivanje niti je bolje niti je gore od ostalih sportova po pitanju uticaja na deformitete kičmenog stuba. Plivanje nema terapijske efekte kod dece sa deformitetima kičmenog stuba. I plivanje nije lek za sve.

Nevena Miletić               Miloš Đurić

struk.fizioterapeut                   struk.fizioterapeut

Pogledaj još

Terapija

Duboka venska tromboza (DVT)

Duboka venska tromboza (DVT) se odnosi na ugruške u venskim krvnim sudovima. Najčešće se stvaraju u nogama i to ispod kolena. U većini slučajeva oni

Terapija

8 godina čekanja na dijagnozu

Podignimo svest o SpA (spondiloartropatijama/ spondiloartritisima) SpA je termin koji obuhvata grupu oboljenja koja mogu obuhvatiti kao što i sama reč kaže (grč. spondylos- pršljen)