Notifications
Clear all

Gubitak obima pokreta kod povreda kolenog zgloba


Mirjana
(@mirjana)
Trusted Member
Joined: 2 године ago
Posts: 58
Topic starter  

Drage kolege, 

Kako biste vi objasnili gubitak terminalne ekstenzije i fleksije u kolenom zglobu nakon akutne povrede ili operacije neke strukture?

Nedavno sam imala malu raspravu sa jednim kolegom, on kaze da je otok taj koji uzrokuje ograničavanje ovih pokreta, međutim, meni to zvuči kao nepotun odgovor. Otok i bol doveli do inhibicije kvadricepsa, pogotovo VMO pa iz tog razloga nema aktivne terminalne ekstenzije. Otok, naravno, moze biti i mehanički uzrok u smislu da zbog pritiska koji se stvara u zglobu, i obim pokreta u smeru fleksije ili ekstenzije bude manji ali bih rekla da najveći problem pravi CNS. Šta više, bila bih ubeđena da me kolega nije inspirisao na razmišljanje. 🙂

Gubitak fleksije bih takođe naprosto objasnila maladaptacijom misica zbog imobilizacije, na prvom mestu, to moze biti i neka druga ogranicavajuca struktura, u zavisnosti od slucaja.

 

 

This topic was modified 2 године ago by Mirjana

Quote
NevenaMiletic
(@nevenamiletic)
Active Member
Joined: 2 године ago
Posts: 7
 

Draga koleginice,

Nakon akutne povrede ili operacije kolena do ograničenog obima pokreta fleksije i ekstenzije (ali isto tako narušene kinestezije, proprioceopcije, balansa, motorne kontrole, smanjen je prag nadražaja mišića, itd.) dovode bol, otok, ožiljak, ali ne smemo zaboraviti i oštećene receptore unutar zgloba usled povrede ili operacije.

Nisu nam tu samo receptori za bol, tu sam uvek receptori unutar ligamenata, tetiva, kapsule koji šalju aferentne impulse za pritisak, tenziju, položaj, pokret i oni su delom ili kompletno oštećeni. Usled toga aferentni impulsi iz zgloba su izmenjeni, zbunjujući i nedovoljni za kvalitetan odgovor CNSa.

Abnormalni aferentni signali iz receptora povređenog ili operisanog kolena dovode do smanjenog ili izmenjenog odgovora na spinalnom nivou(refleksno) i na nivou korteksa. 

Postoje studije koje prikazuju smanjenu aktivnost korteksa, sposobnost proizvodnje i prenosa akcionih potencijala od korteksa ka mišiću nakon povrede ili operacije kolena.

Imamo kod povrede ili operacije kolena situaciju nemogućnosti ili vrlo otežane sposobnosti voljne kontrakcije kvadricepsa, koji niti je oštećen, niti je oštećena njegova inervacija... Znači da abnormalni aferentni signali iz povređenog zgloba dovode do inhibicije kvadricepsa.

Potraži u literaturi i istaživanja na temu- Artrogenic muscle inhibition i videćeš dosta zanimljivih rezultata istraživanja.

E da, vidim da si kao broj jedan razlog za gubitak fleksije kolena navela imobilizaciju, ne bih se složila, jer nakon akutne povrede ili operacije odmah se može uočiti smanjen obim fleksije, nije ni stigla imobilizacija da učini svoje. Kasnije ukoliko ima imobilizaciju pacijent na kolenu može doći do pravog skraćenja kontraktilnog i nekontraktilnog tkiva.

Nadam se da sam malo pomogla u razmišljanju. 🙂 

Pozdrav!

This post was modified 2 године ago 2 times by NevenaMiletic

ReplyQuote
MarkoVFT
(@markovft)
Eminent Member
Joined: 2 године ago
Posts: 21
 

Pozdrav svima.

 

Bol, otok (cak i bezbolni)  i neuralni impulsi se ne mogu odvojiti, jer svi utice jedni na druge. Lancana zdruzena reakcija sto bi bio i moj odgovor na pitanje. Sad malo da obrazlozim...

 

Sta je uopste inhibicija misica i koja je njena uloga? Misicna inhibicija je koliko sam ja shvatio smanjena mogucnost ekscitacije nekog misica, odnosno prag akcionog potencijala visi od normalnog, dok u isto vreme ako se i aktivira frekvenca odasiljanja impulsa u misic nije kao u normalnom misicu (kao EKG kad gledate pa ima onih pravilnosti u impulsima, e pa kao sto ima onih elektricnih tisina na EKG-u, tako i ovde). A svrha? Pa svrha je zastita, odbrambeni mehanizam tela (a kad nesto boli i/ili otekne jeste crvena lampica telu- opasnost!). Kao sto je koleginica Nevena rekla, ova inhibicija nije samo na nivou kicmene mozdine, vec i na kortikalnom nivou. Ono sto je fascinantno tu jeste da inhibicija na nivou kicmene mozdine prati povecana ekscitabilnost na koritikalnom, sto zvuci paradoksalno, ali zapravo je nesto sto nase telo ekstra radi..kompenzuje!

 

Vratimo se sad na ogranicenje pokreta- i sad, cak i kad deluje samo mehanicki nije mehanicki (bezbolna efuzija), koja stimulise nervne kapsularne receptore i deluje na ihibiciju. Ima studije gde su ubrizgavali zdravim osobama rastvor u koleno, rezultat inhibicija... 

 

Zakljucak, CNS je uvek kralj. Ali opet, mi kao smrtnici ne mozemo razgovarati sa kraljem direktno,pogotovu ne sa disfunkcionalnim, vec preko podanika, sto bi u ovom slucaju bilo-  smanjenje otoka i bola (ubiti glasnike i kralj ce se smiriti, jer nece vise dobijati informacije o mogucem zbacivanju sa vlasti 🙂 ), jer ova 2 faktora mozda i ponajvise uticu na PNS/ CNS. Oprostite, mozda nisam najbolje razvio ovu kralj- podanici pricu, pala mi je usput na pamet. 😀 

 

 


ReplyQuote
Mirjana
(@mirjana)
Trusted Member
Joined: 2 године ago
Posts: 58
Topic starter  

Pozdrav. 🙂

Kao prvo, hvala na entuzijazmu u odgovorima i razmišljanjima, to uvek motiviše. 🙂 

Elem, primila sam k znanju sve što ste oboje rekli, u suštini, mislim da se slazemo oko toga da je inhibicija (ili ekscitacija, u zavisnosti koji deo nervnog sistema posmatramo, u pravu si, Marko 🙂 ) odnosno CNS nezaobilazni deo lanca, e sad kojim sve putevima i na kojim nivoima on deluje, koliko shvatam iz različitih istrazivanjima, nije do kraja jasno al je svakako zanimljivo o tome razmišljati i povezivati jer i u tretmanu utičemo na pacijenta na različitim nivoima (mehaničkom, neurološkom, psihološkom). 

Ono što izvlačim iz Markovog posta kao ključno jeste taj momenat kada indirektno pokušavamo na sve načine da utičemo na CNS na Kralja do koga ne mozemo baš direktno dpći. 

A Nevena, tačno, CNS i PNS kao što su povezani u mišićima, tako su povezani i u zglobovima, ligamentima i ostalim mekotkivnim strukturama pa se time ova priča bolje kompletira. I da, u pravu si, imobilizacije daje efekte tek posle, kako mehaničke tako i nadograđuje još neuroloških. 

Javljam se uskoro još na ovoj temi. 🙂

Hvala na sistematičnim, komplementarnim a opet praktičnim odgovorima, znače. 🙂 

This post was modified 2 године ago 3 times by Mirjana

ReplyQuote
Share: